Kasper Hemme

Kasper Hemme

Brut IPA

Lidt om Brut IPA

Brut IPA er en forholdsvis ny stilart. Den blev præsenteret første gang i 2018 af Kim Sturdavant, en meget anerkendt kendama trickster, elsker af katte og hunde samt brygchef ved Pacifica Brewery.
Der er ikke officielle retningslinjer for, hvad en brut IPA er, men Sturdavant skriver, at den skal være tør, lys og lækker med en alkoholprocent omkring de 6-7 stykker. Med tør menes der, at den helst skal så tæt på 0.0 plato som muligt. Dette opnås nemmest med enzymer kaldet Amyloglucosidase. Enzymerne kan købes ved de fleste velassorterede forhandlere til hjemmebryg.

Mit forsøg

Da jeg skulle forsøge mig med en brut IPA, startede jeg med at ændre på en af de få retningslinjer, som Sturdavant har lagt ud. Jeg valgte nemlig at lave en mere traditionel west coast IPA, ikke med samme bitterhed, men en betydelig mørkere farve end den originale Brut IPA. Det var tanken, at det ville gøre det lidt nemmere at sammenligne effekten af den meget lave plato op imod en af de mere velkendte IPA’er.

Det er ikke nogen hemmelighed, at vi her hos Koglebryg laver øl med en lav alkoholprocent, og at denne øl med omkring de 7% ikke går ind under denne kategori. Det skal dog siges, at vi ofte starter med at lave en fuld alkoholprocent øl og så arbejder baglæns, så vi selv synes, at den smager så tæt på første øl som muligt, bare med en lavere alkoholprocent. Et godt referencepunkt er altid vigtigt, ellers kan man hurtigt smage sig blind på det, man laver.

Hele ideen med at lave en brut IPA var, at jeg gerne ville lave en øl til nytår. Det var jo oplagt med en brut øl, hvis navn kommer fra den tørreste type af champagne. 

Opskriften:

Til 40 liter øl (ja vi skal jo have lidt at smage på)

4,5 kg Pale Ale malt

4,5 kg Vienna

1 kg Cara hell

1 kg hvede1 kg havre

100 g Comet humle i 15 min ved 80 grader.

200 g Ariana humle tør i 5 dage.

Voss kveik gær

Enzymer

Irsk moss

Mæsk ved så lav temperatur du tør. 64  grader er et godt udgangspunkt.

Øllen fik lov til at gære i 5 dage ved 28 grader, før den kom på flasker med 6g/L sukker til karbonering.

Efter ca. 2 uger var den klar til indtagelse.

Selve øllen
Øllen kom ud smuk og klar. Virkelig en lækker let drikkelig IPA med masser af frugtnoter fra humlen, meget lidt bitterhed og en fin tørhed. Frugtnoterne er meget anderledes end ved en New England IPA, som jo også er kendetegnet ved ikke at have meget bitterhed, men pga af den næsten totale mangel på sødme, som er en konsekvens af tørheden, er frugtsmagen ret svær at sætte en finger på. Ariana humlen, som er brugt her, er kendetegnet ved at have bær, fersken og tropefrugt noter, så det var de noter vi fik, bare helt uden sødme.

Det var nok en fejl at lave den så mørk, da det nu var en champagne erstatning (vi drak også champagne, bare rolig), da dette nok gjorde, at den ikke føltes helt så tør, som hvis vi havde lavet en meget lys version i stedet. Man kunne vel have brugt vores opskrift til GGB og så bare givet den enzymer. GGB’en er nemlig i forvejen meget tør i sit udtryk, men det må blive næste Brut IPA forsøg. Vi er nemlig slet ikke færdige med at udforske denne stilart.

Det var nok en fejl at lave den så mørk, da det nu var en champagne erstatning (vi drak også champagne, bare rolig), da dette nok gjorde, at den ikke føltes helt så tør, som hvis vi havde lavet en meget lys version i stedet. Man kunne vel have brugt vores opskrift til GGB og så bare givet den enzymer. GGB’en er nemlig i forvejen meget tør i sit udtryk, men det må blive næste Brut IPA forsøg. Vi er nemlig slet ikke færdige med at udforske denne stilart.

Konklusion

På nogle måder er denne øl forkert til at repræsentere stilarten Brut IPA. Da jeg brugte let ristet malt, som giver lidt mere brødsmag, og da den fik fylden fra havre, føltes øllen ikke så tør som en ægte mousserende vin ville gøre. Men stillet op imod en west coast IPA står det klart, at vi har at gøre med et helt andet bæst. Jeg vil fortsætte med at lege med denne øltype og næste gang bliver det nok i form af en mere lys øl. Nok noget med 80% pilsner malt, måske mere.

Hvis du har nogle kommentarer eller spørgsmål, så giv lyd! Vi elsker at snakke med folk.